Замисляли ли сте се за приликите между Русия и Иран?

И двете страни са производителки на петрол. И срещу двете страни демократичния запад в лицето на ЕС, САЩ и съюзниците им като Австралия, Япония, Южна Корея, Канада и други, са въвели режим на все по-строги санкции, които целят да убедят режимите в двете страни да спрат да заплашват съседите си с военна сила. Политици от запада и не правителствени организации често критикуват двете страни, за начина по който се отнасят със своите граждани, иначе казано за диктатурата, която задушава гражданските свободи.

След изборите за президент в Иран през 2009 година, както и след парламентарните избори в Русия през 2011 година, имаше яростни протести срещу изборните манипулации.

Неда Солтан, източник dw.de

Неда Солтан, източник dw.de

В Иран бунтовете продължеха месеци, като обхванаха голяма част от страната, не само столицата Техеран, и се ожесточиха след като полицията стреля срещу демонстрантите. Убитата при стрелбата млада жена Неда Солтан се превърна в символ на протестите.

В Русия протестите обхващат голяма част от страната, като само на 10 декември 2011 година има протести в 99 града в Русия и десетки градове в чужди страни, в тях участват стотици хиляди хора, а арестуваните от полицията са хиляди.

Заради протестите в Русия е въведено специално законодателство, което забранява събиранията на групи хора. Стигна се и до парадокси, когато през юни 2012 година, полицията в Москва разпръсна група деца и тийнейджъри, събрали се да почетат третата година от смъртта на Майкъл Джексън.

Иран и Русия мечтаят за собствен Интернет

И двата режима се страхуват от свободата на словото в интернет и от години търсят начини да я ограничат.

По време на протестите в Иран властите се опитаха да спрат координацията на протестиращите чрез социалните мрежи – най вече Туитър и Фейсбук, но не разполагаха с технология която да го прави. В отчаянието си за кратко изключиха страната от интернет, но това се оказа проблем, тъй като осветлението и системата на водопроводи в Техеран се управляват посредством мрежата.

Митинг на Болотни площад в Москва, източник Уикипедия

Митинг на Болотни площад в Москва, източник Уикипедия

В Русия от няколко години се работи за цензура на мрежата. Закон от пролетта на 2014 година задължава всеки сайт, блог или страница в социална мрежа, който достигне три хиляди посещения, да се регистрира като медия. Медиите в Русия са под власта на регулатора Роспотребнадзор, който има властта да спира сайтове, докато не премахнат линкове към информация, която службата счита за невярна или вредяща на страната.

Роспотребнадзор е част от машината за контрол на населението, която се конкурира успешно с Министерство на любовта от прочутия роман на Джордж Оруел „1984“. Последния не случайно бе забранен за издаване в СССР и целия социалистически лагер, към който принадлежеше и България.

Господин Путин и обкръжението му не се шегуват. Те се канят да изолират страната от глобалната мрежа. Парчето руски интернет дори има вече избрано име и ще се нарича Чебурашка.

Иронично.

Според служител в руските специални служби, желаят да изградят Чебурашка, защото се чувстват уязвими от външни заплахи.

Това е странно, обикновено руските и китайски хакери са най-активни при атаки на сайтове в Европейския съюз и САЩ.

За това и служителя обяснява, че не става дума за прекратяване на връзката със световната мрежа, а въвеждане на такива настройки на dns сървърите, които да позволяват в „извънредни ситуации“ руският „интернет“ да може да се изолира от останалата част на мрежа.

И уточнява какво се разбира под „извънредна ситуация“ – военни действия или протести вътре в страната.

Герб на СССР

Герб на СССР

Властите в Русия вече се готвят да заглушаване на бъдещия руски „мейдан“ – революцията в Украйна от пролетта на 2014 година, която свали президента Виктор Янукович. Основна роля за успеха на революцията изиграха социалните мрежи, в които се отразяваха широко сблъсъците между полицейските части и протестиращите.

Бедните руснаци, запътили са се към нова диктатура, която някои наричат СССР 2.0.