Избягвам да говоря и пиша за неща, които не съм чул или видял, както и да пиша за книги, които не съм прочел. Неотдавна на пазара излезе книга, чийто откъс публикуван в електронното издание на „Дневник“ ме впечатли. Да, разбира се имам предвид „Разказвачът от Маракеш“. Текстът в откъса върви гладко, което показва, че преводача си разбира от работата поне колкото авторът, а това е условието, за да прекараме приятно часове с произведението на господин Рой-Батачаря.

Както преди години интервю със Захари Карабашлиев ме накара да прочета романа му „18% сиво“, така и този път запаления от откъса интерес ме накара да потърся информация и за автора, за да разбера имаме ли за какво да си „говорим“. Интервюто с автора Рой-Батачаря поместено в „Лира“ ми даде достатъчно, за и да му сложа „картонче“, на което пише горе долу следното: учил философия, пише за ислямския свят (динамично се променящ се под въздействието на евро-американския начин на живот, който някои наричат западен), интересува се от отмиращи традиции, като тази на устно предаваното знание. Знанието за места, хора и случки, което до преди стотина години и по нашите земи се е предавало от уста на уста, по седенки, а и от пътешественици. До тук това ми стига, за да мисля за него като за потенциално интересен автор.

Излиза, че „Разказвачът от Маракеш“ е книга, за начин на живот, който отмира, а е интересен, защото не е само за Маракеш и Северна Африка, а за един начин на живот, който ние сме загубили още преди да се родят родителите ни. Не знам за вас, но за мен „Разказвачът от Маракеш“ е дразнител и врата към свят, който си струва да опозная и от позицията на обикновените хора попаднали в бурята на промените.

Е, тогава нека дадем шанс на господин Рой-Батачаря да ни заведе там и ни очарова. Надявам се скоро да имам възможност да представя пред вас впечатленията си от книгата, а ако от издателство „Ентусиаст“ подкрепят ентусиазма ми, да публикувам тук откъс от четивото.

За автора: Джойдийп Рой-Батачаря е добре образован индиец, роден в Джамшедпур, изучавал политически науки, философия (немска) и международни отношения в Калкута и Пенсилвания. Опознава света не само образовайки се, но и като запален пътешественик, макар да е жител на Ню Йорк.

За романа: „Разказвачът от Маракеш“ е първият роман от цикъл, чието действие се развива в ислямския свят и описва конфликта между традиционния, малко заспал свят в ислямските страни и повече или по-малко унифицирания свят на „глобалното село“, денонощните новини и знанието на един „клик“. Свят в който не помниш, защото машините пазят знанието вместо нас.

Предвид че ислямски свят е обширната територия от западните брегове на Африка до Индонезия, в която живеят над милиард души, този опит, за обяснение на процесите, чрез разказа за тях, печели симпатиите ми.

Издател: Издателство Ентусиаст

За една похвална инициатива: Издателство Ентусиаст има инициатива, която са нарекли „Не излизай без книга“. Всъщност това е промоция, по време на която цените на 15 книги е намалена на 5 лева (или 4.25, както пише на рекламната брошура). Избраните заглавия са от български, западни и източни автори и изглеждат добра сделка. Повече подробности на сайта на издателството: enthusiast.bg.