Присъствалите на първия ден на Spirit of Burgas видяха едно от най-емоционалните изпълнения в концертната история на България в лицето и душата на Editors. Британската група, преминала през най-големите световни фестивали преди гостуването си в Бургас, не остави съмнения както сред феновете, така и сред голямото количество незапознати с песните им, иначе отдавна част от канона на съвременния алтернативен рок.

На фона на програма от често самоизключващи се изпълнители и в страна без традиции за концерти на актуални в момента групи Editors бързо превърнаха сцената на плажа в пространство, в което времето тече по различен начин. Но не и преди една спонтанно зародила се реакция. Няколко минути преди вокалистът Том Смит да упражни специфичните си движения и танци, имаше и ДАНСwithme момент – възгласите „Оставка“ изпълниха предните редици няколко минути преди началото на шоуто.

Групата откри с Sugar от излезлия през юли албум The Weight of Your Love, а впоследствие продължи с първия сингъл от него A Ton of Love. Въпреки че новите песни бяха като че ли по-малко познати на публиката, постепенно тя навлезе и в тях най-вече чрез изпълнената акустично и самостоятелно от Том Смит The Phone Book.

Сетлистът се разходи из почти всички основни точки от 11-годишната им история – в него присъстваха първите им хитове от 2005 г. Munich и Bones, отбелязалите рязкото им израстване Smokers Outside The Hospital Doors и An End Has a Start, а за In This Light and On This Evening Смит замени Лондон с Бургас в стиха „I swear to God, in this light and on this evening, London’s become, the most beautiful thing I’ve seen.“

Прииждащата публика, снимана от Том Смит

Прииждащата публика, снимана от Том Смит.
[https://twitter.com/THMSSMTH/]

Първото гостуване на Editors в България приключи с електро-поп хита им от 2009 г. Papillon, в случая изпълнен в 10-минутна версия с пост-рок завои.

А Том Смит, сменящ китарите си за почти всяка песен и от време на време посягащ към пианото и кийборда, създаде впечатление за артистична близост с фронтмени от типа на Том Йорк от Radiohead, Брет Андерсън от Suede, Дейв Гахан от Depeche Mode или идола си Майкъл Стайп от R.E.M., отколкото с някого от съвременниците си.

За неподготвените обаче меланхоличните настроения на Editors може да са били изненада след изпълнението на Zaz, силно контрастираща с позитивното си излъчване и енергичност, която сякаш ставаше все по-голяма с всяка изминала песен. Научилата солидно количество български фрази изпълнителка накара публиката окончателно да влезе в настроение и да не бъде изпускана нито за миг през тези 75 минути.

Шоуто на Zaz, в което не пролича каквато и да е езикова бариера, се проведе по същото време, в което Gravity Co. излязоха на сцената на Jack Daniel’s. Нещо, което може да се каже, че беше в лоша услуга на българската група – тя направи първата си изява на фестивала от дебютното му издание насам пред твърде скромна на брой публика.

Spirit of BurgasВечерта на главната сцена приключи с диджей сет на дуото Chase & Status, които миналата година участваха на Spirit of Burgas като група. В сегашния си формат те отново разтанцуваха публиката, а междувременно на Jack Daniel’s излязоха „Ревю“, а по-късно и диджеите Smuggler’s Collective.

Но фестивалът също така предизвика смесени реакции заради организацията си: пускането започна със закъснение, имаше липса на осветление в някои части, малкото места, на които се продаваше храна, бяха трудно откриваеми, не беше разпространена карта на местоположението на сцените, завръщането към фестивалната зона след временно напускане беше забранено, а впоследствие правилото беше отменено. Събитието беше също така разположено и на по-малка част от централния плаж, а изградените на малко разстояние една от друга сцени често си пречеха заради преливащия звук.

Spirit of BurgasБританският диджей Пол Оукенфолд, едно от най-очакваните имена в програмата, пък не пристигна в Бургас след пътен инцидент, заради който е пропуснал полета си. На негово място в 4 сутринта сет започна българския диджей и продуцент Balkansky.

По-късно днес започва втория и последен ден на Spirit of Burgas, а акцентите в програмата са Села Сю, пристигащите в оригинален състав Wu-Tang Clan и Dub FX.