С неприкрито вълнение и лъчезарни лица малчуганите от столична детска градина, дошли специално за Празниците на Стария град, които текат през тази седмица, пожелаха на Пловдив успех в надпреварата за Европейска столица на културата 2019. Тяхната музикална програма гарнира и с майсторско изпълнение на няколко мелодии, удиви пловдивчани и гостите на града, които бяха изпълнили мястото пред къщата – музей на Златю Бояджиев.

IMG_1586

Поведено от мажоретките на СОУ „Св. Кирил и Методий” и духов оркестър, шествието първо спря на Римския стадион, където хористи от Държавна опера – Пловдив с тоги сред каменните редове на стадиона призоваваха съдбата с Първа, Втора и Трета част на „Кармина Бурана“, а на горната площадка под техните звуци танцуваше балетният състав.

по стъпките на времето

Малко по-нагоре костюмирани кокони, селяни, римляни, кукери и граждани, включили се в шествието, се спряха пред катедралния храм „Света Богородица“ , където „Хорът на пловдивските момчета”, създаден преди години от Стефка Благоева, изпълни „Питат ли ме дей зората“, а в непосредствена близост до тях младоженци си правеха фотосесия.

по стъпките на времето

Следващата спирка беше пред сградата на Академията за музикално и танцово изкуство, а паметникът на Цанко Лавренов бе превърнат в начало и край на емоционално балетно изпълнение на възпитанички на академията.

по стъпките на времето

Току преди големия финал на сцената пред Лапидариума кукери „прогониха” злото и несгодите на площад Хисар капия, където за втори ден показват произведенията си майстори на стари занаяти. След минути цялото шествие се насочи към Лапидариума, където за радост на всички ансамбъл „Тракия” представи картини от живота на Стария град, а достоен финал бе кръшното хоро, което се изви около сцената, в което участие взеха и много от гостите на града.

по стъпките на времето