„Пейзажи на времето“ (оригинално заглавие: TimeScapes) е дебютният филм на Том Лоу. Филмът включва зашеметяващи кадри на забавен каданс на пейзажи, хора и дива природа от американския югозапад. За да заснеме филма си, Лоу прекарал 2 години в обикаляне на югозапада с пикапа си.

„Пейзажи на времето“ е заснет и редактиран в 4К резолюция (4096 х 2304 пиксела). Това е първият филм в света представен пред публика в тази резолюция.

TimeScapes

Timescapes.org

За Том, забавеното видео започва като хоби. Той често лагерувал на открито на места като Йоземит или Национален парк  Joshua Tree, снимащ нощното небе, след което редактирал кадрите и качвал кратки филмчета във vimeo.com. Хората започнали да ги забелязват, като някои негови клипове отбелязали стотици хиляди гледания. Същевремнно, Лоу отворил timescapes.org, най-големята общност за снимане на забавен каданс в интернет, която бързо достигнала над 5 000 члена.

Blazing Bristlecone

Timescapes.org

По този начин Лоу се свързал с новозеландския композитор Наджъл Стандфорд, който се съгласил да финансира проекта и осигурил на Том 4К видео камера. Canon също подпомогнали създаването на филма чрез предоставянето на 5К обективи и лещи.

Том изкарал 250 нощи в походно легло на открито под звездите докато заснеме забавените кадри. По време на заснемането, Лоу спечелил наградата за звезден фотограф на година за 2011 г. с горната снимка.

По време на изготвянето пуснали два трейлъра, които бързо събрали над 3 милиона гледания.

За хората зад проекта:

Том Лоу – режисьор, оператор, редактор, продуцент

Том Лоу

Том Лоу, TimeLapse.org

От Ориндж Каунти, Калифорния, Том прекарва няколко години в армията на САЩ, преди да се впусне в кариерата си като фотограф и оператор. Том е пионер в няколко нови техники, създател на TimeScapes.org форум, и подпомагащ разработване на моторизирани колички за заснемане на забавени кадри и системи за контрол на движението.

 

 

Наджъл Джон Стандфорд – композитор, изпълнителен продуцент, графичен редактор

Наджъл Джон Стандфорд

Наджъл Джон Стандфорд, снимка: Timescapes.org

Наджъл е композиторът на „Пейзажи на времето“. Преди това е бил изпълнителен директор на на най-големия новозеландски сайт  Trademe.co.nz и основател на сайтовете за запознанства findsomeone.co.nz и за таланти starnow.co.uk.

 

 

 

 

За формата 4К:

4kФормат 4К означава, че ширината на заснетото видеото е 4096 пиксела. За сравнение – Full HD картината е с резолюция 1920 х 1080. 4К картината притежава около 2700% повече пиксели от стандартната телевизионна картина и около 450% повече от HDTV. Това прави образите много по-чисти и ясни и гарантира перфектното качество на огромни екрани.

Timescapes

Снимка: Timescapes.org