Парола „Варна” събира художници от цял свят в града край морето. Причината е 17-ото международно биенале на графиката, което започва на 1 август. Допуснати за участие в него са над 200 чуждестранни и повече от 80 български автори. Произведенията им ще бъдат показани в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”.

Форумът, създаден през 1981 година във Варна, и днес е сред най-престижните биеналета на графиката по света, заедно с тези в Шамалие – Франция, Любляна – Словения, Краков – Полша, Осло – Норвегия, Токио и Киото – Япония. От 2001 г. е включен в културните маршрути на Европа и е под егидата на ЮНЕСКО .

През годините специално за Международното биенале във Варна лично присъстват като участници или членове на журито световноизвестни имена като Дадо, Вазарели, Кошацки, Хложник, Бруновски, Ернандес, Куросаки, Нагаока, Чампини, Холадаи, проф. Фронер, Вундерлих. Така варненското биенале на графиката се превръща в среща на модерността, новите идеи и процеси не само в графиката, но въобще в изобразителното изкуство още преди 1989 година.

Според директора на варненското биенале – известния художник Венцислав Антонов, и днес международният интерес към форума расте, защото представя световните тенденции в графичното изкуство и среща различни техники и визии в тази област Доказва го фактът, че тази година участват автори от 55 държави, между които Китай, Япония, Полша, Македония, Турция, Сърбия, Италия, България, Чили, Индонезия.

Чуждите графики са над 300, а българските автори са представи с над 130 творби. Членове на международното жури на XVII  биенале на графиката „Варна 2013” са проф. Стоимен Стоилов, председател, Мице Янкуловски (Република Македония) – президент на Фондация за балканско изкуство „Остен”, гр. Скопие, Владо Гьорески (Република Македония) – директор на Международно триенале на графиката – Битоля, гл. ас. д-р Деница Янева и Венцеслав Антонов – директор на Галерия за графично изкуство и МБГ.

В рамките на тазгодишното издание ще бъде представена и самостоятелна изложба на носителя на голямата награда от XVI  графично биенале акад. Владимир Величкович (Франция). Той е роден на 11 август 1935-а в Белград и завършва там Института по архитектура. През 1966-а заминава за Париж. От 1983 година е професор във Френската национална академия по изящни изкуства, а от 2005-а е неин член. Според изкуствоведите работите му продължават традициите в изкуството на Грюнвалд, Дюрер и Гоя. Носител е на награди от парижкото, венецианското и варненското биенале. Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция.