Пари ще бликнат от могила на един хвърлей от ПловдивНад 35 ценни находки от Памук могила край Брестовица показа директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов пред кметовете на Пловдив и община “Родопи” Иван Тотев и Пламен Спасов. Най-ценните сред тях са бронзов шлем, свещник, златен и сребърен пръстен.

Археолозите ахнали, попадайки фрагменти от бронзов шлем, който е параден и с желязна основа. На него ще се виждат батални сцени. Притежателят му е бил военноначалник от най-висок ранг, смятат откривателите му. Кисьов показа още мечове, канделабър, който представлява изящен свещник, хойнохое или кана за вино. Изскочили са и две монети – едната е с образа на Марк Антоний, а другата е от времето на Нерон.

Памук могила е една от най-големите на Балканите. Всички намерени артефакти са изскочили от два гроба. Единият е на върха на могилата, другият е до иманярски тунел на кота нула.  „Това са изящни образци на ранното римско изкуство от I-ви век преди Христа“, обясни Кисьов. По това време е управлявал тракийският владетел Реметалк II. Това са 2/3 от находките, но са най-ценните – личните дарове към двамата погребани мъже. Те са произведени в Рим, в италийски ателиета и са дошли тук по търговски път или с частни поръчки.

Пари ще бликнат от могила на един хвърлей от ПловдивПроучването на могилата започна в началото на лятото по проект на музея. Преди това 5 години Кисьов е търсел финансиране, докато дошли 50 хиляди лева финансовата подкрепа от пловдивския кмет Иван Тотев.