Ремонти отложиха началото на Street Art Fest в Пловдив. Във второто му издание графити майстори от цялата страна ще нападнат със спрейове гърба на Драматичния театър и сградата на РТВЦ-Пловдив. Темата е „Изкуството е вечно”.

Младежкият фестивал първоначално беше насрочен за 19-21 юли, но е отложен за месец септември. Причината е, че в момента ул. „Найден Геров“ е затворена в участъка от ул. „Дондуков-Корсаков“ до сградата на Драматичен театър Пловдив. Точно на същата улица райтърите трябваше да се развихрят. Новите дати ще бъдат в рамките на месец септември.

street art fest

Набелязали са си две места и имат разрешение в лицето на зам.-кмета Стефан Стоянов. Това са гърба на Драматичния театър, който и сега е надраскан със спрей, но изображенията са твърде нескопосани. На същото място като тийзър за събитието е нарисуван самия постер на феста. Другото място за графити е задната стена на техническата сграда на РТВЦ Пловдив откъм паркинга на ул. „Найден Геров”. Стените ще бъдат предварително почистени от всякакви досегашни надписи. Местоположението логично задава и темата на тазгодишното издание – „Изкуството е вечно”, и всички творби ще са на тема кино и театър.

Участниците в Street Art Fest от България са над 30, издаде Борис Вълев, председател на Младежки глас-Пловдив. Сред тях личат имената на райтърите Ernasto Nasimo, Esteo, 140 Ideas, Phameux, Ozone, Broke, Dark, Stern, Merks, Konte, Cyborg и други.

„Всеки си работи проекта, като ще има групово рисуване, което е най-атрактивно, защото е много рядко да видиш артисти, които не са в едно крю (банда) да рисуват една идея заедно, а тук ще може да се наблюдава. Страшна колаборация се заформя от артисти от Пловдив и София и от Бургас и Варна. Имаме желание да направим един младежки празник. Ще има уоркшоп по фотография, слаклайн, стрийт денс, надявам се дори и екстремни спортове, рисуване с пясък”, коментира още пред plovdivmedia Вълев. За съжаление, няма да имат възможност да предоставят материали и място за рисуване на допълнително желаещи участници, но те ще могат да се включат без проблем в другите занимания.

Рик Рос на подлеза на Чифте баня

Рик Рос на подлеза на Чифте баня

Първото издание на фестивала преобрази миналата година подлеза под баня „Старинна”. Творбите възхитиха даже световната хип-хоп звезда Рик Рос, който качи в туитър своя снимка седнал на стълбите в подлеза. „Радвам се, че такава звезда е оценила труда на нашите момчета. Това за него е реална среда, защото в САЩ от години се организират подобни форуми. Изключително сме доволни, че уличното изкуство се цени дори и в България. Доста е атрактивно и провокативно, мислиш си, че можеш веднага да се включиш, голяма динамика притежава  Най-голямото ми желание е най-известната личност, която да се възхити и да оцени това изкуство да е Българската общественост”, пожела си Борис Вълев.