Отборът на общинска фондация „Пловдив 2019“ се класира на първо място в състезанията,  организирани от Община Пловдив и НАРД съвместно с Областен информационен център – Пловдив. Празникът протече под мотото „Игрите на Европа“ и е посветен на 2013 – Европейската година на гражданите. Отборът на журналистите се класира на почетното четвърто място.

Алекс, Роси, Радостина, Антония и Борислав донесоха победата за фондацията. Капитан им беше Никола. Признаха, че най-големият купон е паднал в играта „Полинеро“, защото винаги било забавно, когато трябва да се отгатват думи по описание. Пловдивчани приеха първото им място като знак, че градът под тепетата ще бъде първи и в надпреварата за културна столица на Европа през 2019 година.

Иначе в състезанията се включиха 8 отбора. Свои представители имаха „Национална скаутска организация на България“, студентите от AIESEC, ЦРД към Общинска библиотека Карлово и Градска библиотека Асеновград, екип „Млади лидери“, учениците от ПГЕЕ, отбор на Фондация „Пловдив 2019” и разбира се, отбор от пловдивски журналисти. Капитан на всеки отбор беше усмихнат доброволец от НАРД.

Пловдив 2019

отбор журналисти: Иван Кърчев, Нели Ангелова, Деляна Михнева, Искра Койчева, Тони Чакандракова и капинанът от НАРД Вили. Малкият журналист е Пламен и е с мама Искра

Отборите преминаха през 8 изпитания, а за всяко изпитание получаваха точки.  Отборът на журналистите направо отвя конкуренцията в първата игра. В рамките на шест минути всеки от състезателите трябваше да запомни „здравей“ и „обичам те“ на няколко езика. Грешен отговор не регистрираха, ако не броим едно запъване в португалския. В играта на „Полинеро“ журналистите също бяха неудържими, условието беше да изтеглят картонче с рок група или песен, което един да обяснява с жестове, а другите да отгатват. Реалността обаче бързо ги приземи в „Познай държавата“, където имаше снимки от всички държави в Европейския съюз, които трябваше за норматив да бъдат разгадани. Най-голямото фиаско обаче журналистическият тим претърпя на ходенето по въже, но благодарение на Диди, която самоотвержено направи шпагат, отборът получи бонус точка.

Специален пункт с предизвикателства беше организиран от Областен информационен център–Пловдив. Там, освен информационни материали за актуални програми и събития в Европейския съюз, участниците и гостите на празника проверяваха знанията си за случващото се в ЕС по интерактивен начин.  „Да се разхладим“ също беше от приятните изненади. Не ставаше дума за „Мис Мокра фланелка“, а за пълнене на бутилка, но със сложна схема от импровизирани „тръби“. Играта „Клюка“ по традиция докарва участниците до припадъци от смях. Първият участник получава текст с 10 ключови думи. Разказва на втори, той на следващия и т.н. Аз лично разбрах, че било 58-ми ден на протести, участвали деца от трета възрастова група, пенсионери, 2 петела…

За шеста поредна година в Пловдив се състоя хепанинг по случай Международния ден на младежта – 12 август. Мястото – Цар Симеоновата градина. Купонът започна с велошествие, организирано от МИКЦ – Пловдив Област. Наградата за победителя беше чисто нов велосипед. 6-годишната Дарина беше най-малката участничка и си заслужи награда – 4 дни на ски училище. За настроението през цялата вечер се погрижиха Central Side, група Ni.Co, My Choice и други. Зам.-кметът по младежта и спорта Георги Титюков изрично посочи, че от 2009-та насам толкова оживен празник не е виждал.