Кола от изкуство или танк от книги? По малко и от двете, бих казал. Аржентинският майстор на артистични возила Раул Лемесоф се придвижва по улиците на Буенос Айрес със специално модифицирана от него кола, която е изградена от заварена рамка на Форд Фалкон от 1979 г. (превозно средство, популярно сред управляващата тогава военна хунта). Мисията му е да предостави безплатни книги на всички.

Оръжие за масово просвещение

Оръжие за масово просвещение

Колата е кръстена Arma De Instruccion Masiva или „Оръжие за масово просвещение“ (Игра на думи – от Arma De Destruccion Masiva, Оръжие за масово унищожение), а Раул отбива за всеки, искащ безплатна книга! Мотористи и пешеходци взимат книги от него дори когато е спрял на светофар.

Аржентинецът разчита на частни дарения, за да е заредено винаги оръжието му. Една от основните цели на Раул е „да допринесе за мира и разбирането на хората (чрез литературата)“. Това включва не само обиколки в столицата на Аржентина, но и пътувания до вътрешността на страната, където много деца не ходят на училище. След няколко години в Аржентина, Раул скоро е осъществил пътешествия и на север до Боливия и Перу.

Оръжие за масово просвещение