В периода от 19 до 28 юли, във Велико Търново се провежда фестивала „Сцена на вековете“. В рамките на осмото издание, софийската опера и балет представя два оперни и един балетен спектакъл, като всяко произведение ще има по две представления.

 

Какво привлече вниманието ми?

Интерес към събитието привлече изказване на директора на софийската опера и балет Пламен Карталов пред dariknews, че „двете опери сме представяли с изключителен успех в Япония, но сега се раждат по нов начин, защото сме адаптирали мизансцена и действието към историческата крепост“.

операта Тоска

Генерална репетиция на операта „Тоска“, снимка от видео клип

Да, може и да са имали „изключителен успех“ в Япония, но предвид обичайното ниво на софийската опера, по-склонен съм към скептицизъм. Той е подхранван от неволния паралел с много български поп и рок групи, които през 90-те години на 20 век, правеха „феноменални турнета“ в скандинавските страни, но на борда на круизни кораби. Освен това, когато се говори за изключителни успехи е добре да се цитират мненията на музикалните критици или поне документирани такива, от зрители в съответната страна. Най-добре в писмен вид, защото новите технологии на машинен превод, правят света по-разбираем, въпреки несъвършенствата си.

 

Какво ме плаши

Направо съм в потрес от амбицията на организаторите, на Царевец да бъдат поставена опера на Рихард Вагнер. Карталов предпочита да заложи на „Рейнско злато“ – първата от четирите опери в цикъла „Пръстенът на нибелунга“. Амбицията на режисьора е,  да се постави цялата тетралогия на Вагнер, която да се играе в продължение на седмица на Царевец.

Да поставиш опери на Вагнер на Царевец, сюжети с езически алабалистики сред руините на десетките параклиси на царския хълм, е поредната гавра, в една страна свикнала на какви ли не халтурни изстъпления. Вярно е че най-популярния музикален стил е смес от поп музика и ориенталски ритми, но това не е причина по-стойностното изкуство да поема този лесен път.

Къде по-приятни за ухото са произведенията на Джузепе Верди и Джакомо Пучини, които ще бъдат представени тази година, стига с този Вагнер, който явно е любимец на Карталов и вече е застъпен солидно в календара на трупата.

 

Повече за произведенията

На сайта на софийската опера и балет няма информация за балетния спектакъл, но в уеб сайта Вести.бг е представен като „Откровения“. Твърди се, че е специално създаден за фестивала на Царевец  „Сцена на вековете“.

Програма на фестивала

19 и 20 юли от 21:00ч. – операта „Тоска“ от Джакомо Пучини.

27 и 28 юли от 21:00ч.- операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди.

22 и 23 юли от 21:00ч. – балет „Под звездите на Царевец” (заглавие от сайта на Софийска опера и балет)

Видео клипа е част от генералната репетиция на „Тоска“, на хълма Царевец в рамките на фестивала. Качено е в официалния канал софийската опера и балет, в портал за видео споделяне.

Снимките на спектаклите са от видео клип, тъй като софийската опера и балет поместват на сайта си снимки, с размери сякаш замислени, за трета страница на многотиражка, от времето на работническо-селската власт.