На 3 септември, от 20.30 часа на сцената на Античния театър в Пловдив Държавна опера Русе ще представи спектакъла на операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Билети на касата пред общината и в системата на Ивентим, цени 8, 10 и 12 лв.

В спектакъла на операта „Кармен“ гостува Даниела Дякова, която през последните години  се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български театри и редица европейски оперни сцени. Талантливата певица получи възторжени критики за участието си в „Реквием“ на Верди при гостуването /за шести път/ на Държавна опера Русе в Солотурн, Швейцария тази година. Даниела Дякова привлече вниманието на специалистите и публиката с превъплъщенията си в ролите на Амнерис, Принцеса Еболи, Адалджиза, Азучена, Кармен. Паралелно със своите артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Сливен. През месец юли защити магистърска степен по Артмениджмънт в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство.

Варненецът Иван Момиров бележи едни от най-големите си професионални успехи именно с ролята на Дон Хозе. Възпитаник на Френската гимназия във Варна, след това завършва ДМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „Дойче Опер“ – Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор“. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо („Манон“ – Масне), както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън“, Римската опера, „Карло Феличе“ – Генуа, „Опера Бастий“ – Париж, „Маринский театър“ – Санкт Петербург, „Сан Карло“ – Лисабон и мн.др.
В репертоара му са включени над 20 от централните тенорови партии в оперите „Бал с маски“, „Трубадур“, „Двамата Фоскари“, „Дон Карлос“, „Травиата“, „Жана Д’Арк“, „Бохеми“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Джоконда“, „Кармен“, „Лучия ди Ламермур“ „Норма“, „Вертер“, „Приятелят Фриц“, „Ромео и Жулиета“, „Евгений Онегин“ и др.
Партнирал е на едни от най – ярките оперни артисти на нашето време, пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Михаил Юровски, Джанлуиджи Джелмети, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др. Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Никола Жоел, Пиерлуиджи Пици и др. В звукозаписната му дейност са включени „Йерусалим“ (реализирана за италианската телевизия „RAI“), „Бал с маски“ и „Реквием“ на Верди.

В ролята на Ескамилио пловдивчани ще имат възможността да аплодират отново баритона Александър Крунев, който в продължение на години е солист на Пловдивската опера. Александър Крунев завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София. Дебютира на професионална сцена в ролята на Жорж Жермон от операта „Травиата“ на Верди в Пловдив. В репертоара на певеца влизат солистичните баритонови партии от оперите „Севилският бръснар“ на Росини, „Любовен еликсир“, „Лучия ди Ламермур“, „Дон Паскуале“ на Доницети, „Набуко“, „Ернани“, „Риголето“, „Трубадур“, „Бал с маски“, „Силата на съдбата“, „Дон Карлос“, „Аида“, „Отело“, „Макбет“ на Верди, „Манон Леско“, „Бохеми“, “ Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Турандот“ на Пучини, „Княз Игор“ на Бородин, „Кармен“ на Бизе, „Евгений Онегин“ на П. И. Чайковски, „Селска чест“, „Палячи“ и др.
Александър Крунев има богат кантатно-ораториален репертоар: „Коронационна Меса“ на В. А. Моцарт, „Миса солемнис“ и „Девета симфония“ на Бетовен, „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Едип цар“ на Стравински и др.
Предпочитан и постоянен гост е на всички български оперни театри. Гастролирал е многократно в Италия, Германия, Франция, Холандия, Белгия, Англия, Дания, Испания, Полша, Румъния, Македония, Република Корея, Япония и др. Има студийни записи в Българско национално радио и Българска национална телевизия.

През 1874 г. Жорж Бизе търси сюжет за нова опера – спира се на нашумялата новела на френския писател Проспер Мериме (1803 – 1870) „Кармен“, написана през 1845 г. Със създаването на либретото се залавят двамата опитни литератори и театрали Анри Мелиак (1831 – 1897) и Луи Халеви (1834 – 1908), автори на голям брой от текстовете на Офенбаховите оперети.

Операта „Кармен“ е едно от връхните постижения в цялата френска музика. Това е дълбоко реалистично произведение, изпълнено с драматизъм и издържано отначало докрай в народностен дух. Музиката е наситена с живот и кипящи страсти. Написана в духа на испанския музикален фолклор, тя отговаря напълно на сюжета. Но въпреки испанските теми, музиката на Жорж Бизе е истинско френско изкуство. Драматичните стълкновения и конфликти са обрисувани с дълбоко психологическо проникновение, а музикалните характеристики на героите са едни от най-ярко изразените в цялата оперна литература.

Премиерата на операта се състояла на 3 март 1875 г. в Париж Почти абсурдно звучи, че при своето първо представяне операта „Кармен“ е претърпяла пълен провал, а нейният композитор е обвинен в безнравственост. Няколко месеца по-късно операта „Кармен“ преживява своя триумф във Виена и е обявена за изключителна творба. Това забележително произведение на Жорж Бизе е поставено с голям успех във Виена /1875 г./, в Петербург /1878 г./, а в 1883 г. отново в Париж. От тогава и до днес „Кармен“ присъства в репертоара на всички оперни театри у нас и по света и се радва на непреходен успех. За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка.