Сцена от „Гордост и предразсъдъци“, създадена за най-обичаната телевизионна екранизация на творбата, ще бъде пресъздадена с близо 4-метрова статуя от фибростъкло в Лондон, предаде „Гардиън“.

Известната сцена от адаптацията на Би Би Си, в която актьорът Колин Фърт в ролята на мистър Дарси се появява с мокра и прилепнала по него риза от езерото в собственото си провинциално имение след импровизиран опит за плуване, бива почетена чрез статуя на романтичния герой с височина над 3.6 метра.

Статуята с огромни размери е поставена временно езерото „Серпентин“ в Хайд парк в Лондон и ще обиколи Великобритания, преди да се установи за постоянно в своя дом в Лайм парк, Чешър, където известната сцена е заснета.

Конкретният епизод не присъства в оригиналното произведение на Джейн Остин, но тя придава допълнителен заряд в отношенията на господин Дарси с Елизабет Бенет по начин, който не би бил възприет много добре по онова време, коментира британското издание.

Романът отчасти дава поглед над Англия от времето на Регентския период и включва емоционално стегнатия господин Дарси, чието предложение за брак към неговата любима Лизи е един от най-нежните и обсъждани моменти в литературата.

Моделът от фибростъкло е създаден по повод пускането на новия канал на британската телевизионна мрежа UKTV, наречен „Драма“. Той е правен по сцената с езерото, която за първи път е заснета в адаптацията на Андрю Дейвис от 1995 г.