Само няколко месеца след световната премиера на “Аватар” режисьора на филма Джеймс Камерън обяви, че смята да заснеме две продължения с общ сюжет в които отново ще участват актьорите Сам Уортингтън и Зоуи Салдана. Работата по сценария започна преди около три години, а плановете на Камерън са двата филма да бъдат заснети едновременно. Слуховете, че “Аватар 2” ще тръгне по кината през 2014-та година се оказаха неверни и както често се случва в подобни случаи догадките и спекулациите продължават да бъдат повече от потвърдената от 20th Century Fox информация.

Все още няма подробни детайли за общия сюжет на “Аватар 2” и “Аватар 3”, но по думите на Джеймс Камерън голяма част от действието на втората част ще се развива в океаните на познатата от оригиналния филм планета Пандора.

Нова информация за продължението на “Аватар”До момента Камерън беше единствения човек, който разработваше сценария на двете продължения, но преди няколко часа източници от 20th Century Fox разкриха пред сайта The Wrap, че към екипа е бил привлечен и създателя на телевизионния сериал “Терминатор: Хрониките на Сара Конър” Джош Фрийдман.

avatar2

Фрийдман вече е започнал да работи по сценария на “Аватар 2” и според неназовани източници причината за неговото наемане е желанието на Джеймс Камерън за “инкорпориране на нови и свежи идеи в сюжета”. Важно е да се отбележи, че Джош Фрийдман има опит с големи студийни проекти. Въпреки че е най-известен като създател на “ Хрониките на Сара Конър” той е работил и по сценариите на филми като “Черната далия” на Брайън Де Палма и хита на Стивън Спилбърг “Война на световете”.

Очакванията са, че работата по общия сценарий на “Аватар 2” и “Аватар 3” ще приключи до половин година, а според звездата от първия филм Зоуи Салдана снимките ще започнат през първата половина на 2014-та. Притежаваното от Питър Джаксън студио WETA Digital ще работи по визуалните ефекти на втората и трета част и според последната информация от 20th Century Fox ще отпуснат общ бюджет за снимки от над половин милиард долара.

“Аватар 2” и “Аватар 3” ще бъдат заснети изцяло с триизмерни камери, а към вече потвърдените Сам Уортингтън и Зоуи Салдана най-вероятно ще се присъедини отново номинираната за “Оскар” Сигорни Уивър. По думите на продуцента Джон Ландау (“Титаник”) екипа на Джеймс Камерън отново ще използва технологията ‘performance-capture” за създаването на някои от персонажите, но са тази разлика, че този път ще се работи предимно под вода.

Световната премиера на “Аватар 2” е насрочена за края на 2015-та година. За момента все още не се знае кога ще се състои премиерата на третата част.