Двайсет и пет години след първото издание на един от най-обсебващите психотрилъри за всички времена,
българската публика ще се срещне отново с героите на Томас Харис – „Мълчанието на агнетата“ излиза на 21
октомври!

Подобно на „Червения дракон“, която предхожда тази книга и разгръща образите на Специалния агент Джак
Крофорд и психиатъра-канибал доктор Лектър за пръв път, „Мълчанието на агнетата“ въвежда читателя в дебрите на професионално криминално разследване. Храбрата, самодисциплинирана стажантка от ФБР
Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Името му е Ханибал Лектър – бивш психиатър и настоящ сериен убиец с необичайни вкусове и подчертан интерес към мрачните кътчета на човешката психика.

Томас Харис печели световна популярност през 1975 г., когато публикува дебютния си роман. И петте
заглавия от серията за Ханибал имат успешни екранизации, но „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на гениалния злодей, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991 г. Смразяващият шедьовър на Харис доминира пазара на трилъри с остроумието, ерудицията и финеса, с който е изваян превърналият се в нарицателно доктор Лектър. Неслучайно още с появата си през 1988 г.
„Мълчанието на агнетата“ оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в безспорен еталон за жанра.

Сюжетът

„Мълчанието на агнетата“ се определя единодушно от критика и читатели като най-успешния психотрилър за последните 25 години. Още с появата си през 1988 г. той оглавява месеци наред листата на бестселърите на в. „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в еталон за жанра. Оттам насетне трилърите неминуемо се сравняват с него, а злодеите – с Ханибал Лектър. Докато разследва сериен убиец, стажантката от ФБР Кларис Старлинг трябва да посети един мъж в строго охраняван затвор, за да го интервюира. Този мъж се казва д-р Ханибал Лектър – бивш психиатър с необичайни вкусове и повишен интерес към мрачните кътчета на човешкия ум.

Най-просто казано заковаващ, блестящ трилър.
в. „Дейли Мирър“

Тръпките, ужасът, лукавата ерудираност и бляскавият стил превръщат това произведение в нещо много повече от роман за сериен убиец… Авторът стига до невиждано готическо величие. Как не могат всички бестселъри да дават толкова много!
в. „Гардиан“

Читателите, очаквали появата на Ханибал, питат единствено дали е на нивото на „Червения дракон“ и „Мълчанието на агнетата“. За мен е удоволствие да дам отрицателен отговор. Много по-добър е.
Стивън Кинг

 

Авторът

Томас Харис е роден през 1940 в щата Тенеси, САЩ. Работи като журналист. Написва първия си роман през 1975, който веднага му донася световна слава. До този момент Томас Харис е публикувал 5 книги с главен герой незабравимото превъплъщение на злото – доктор Ханибал Лектър. И петте романа: „Черна неделя“, „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и новият „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ са адаптирани в киното с огромен успех, а „Мълчанието на агнетата“, с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс в ролята на психиатъра Ханибал – канибала, е награден с „Оскар“ за главна мъжка роля през 1991.