Два часа оперната прима Монсерат Кабайе изкара на крак в Зала 1 на НДК въпреки скъсания си менискус. 80-годишната дама си помагаше само с бастун и отказа да ползва стола, който домакините и от „БГ Саунд Стейдж” предвидливо й бяха осигурили. Кабайе изнесе концерт в България 13 години след първата си визита в страната ни. Този път тя дойде заедно с дъщеря си ­ Монсерат Марти.

„За седене ще имам време достатъчно. Дошла съм да видя скъпата ми публика в София”, каза каталунското сопрано още в началото на вечерта и това докара буря от аплодисменти. Хората не искаха да седнат близо 10 минути. „Обичам ви, българи. Няма по-сърдечни и топли хора от вас, винаги ще сте мои приятели”, развълнува се маестрата.

Каквито и болки да изпитваше Кабайе от движенията й по сцената, зрителите не можаха да разберат. Дори стоящите на първите пет реда коментираха с удивление,че Монсерат така говори и изглежда, все едно е на светско парти и нищи клюки с дъщеря си.

За разлика от концерта на Хосе Карерас на Коледа 2012 у нас, където той изпя само две арии, а останалото остави в ръцете на ирландското сопрано Селин Бърн, Монсерат показа на всички, че
не смята да даде лесно лидерското място дори и на дъщеря си. Наследницата се оказа приятната изненада на вечерта. По-младата от двете Монсерат достойно партнираше на майка си в дуетните им изпълнения под диригентската палка на музикалния директор на Флорида Гранд опера маестро Рамон Тебар и акомпанимента на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Към края на концерта Монсерат старша се пошегува, че зрителите ще видят как двете с дъщеря си се карат. След това обаче допълни, че борбата за надмощие е само на сцената. Дамите изпълниха комичния дует „Двете котки” на Джоакино Росини. Меломаните се насладиха и на прочутите арии като Хабанера от „Кармен” на Жорж Бизе и Мюзета валс от „Бохеми” на Джакомо Пучини.