Колекцията на библиотека „Галактики“ става все по-богата и неустоима – на 16 септември излиза от печат „Младостта на магьосника“, дело на руския чародей на фантастиката Евгений Лукин! 

Действието в „Младостта на магьосника“ (превод: Владимир Райчев) се развива в измислената област Суслов, в една алтернативна реалност, в която Съветският съюз отдавна не съществува, а Русия е на прага на
тотален разпад. Магьосниците от малкото градче Баклужино водят
кротка, но постоянна битка с противниците си от областния център и
местните политически опоненти – православни комунисти и комсобогомолци. Авторът ни среща с младия магьосник Глеб Портнягин, бъдещ президент на селището, и ни потапя в уникалния свят на отвъдното и Астрала, но съвсем не самоцелно – тъжната му ирония се взира в „предизвикателствата“ на постсоциализма…

Книгата

СССР отдавна е история, но Русия продължава да се разпада.

Магьосниците от малкото градче Баклужино водят тиха, но упорита борба с противниците си от областния център Суслов и местните политически опоненти – православни комунисти и комсобогомолци. Изграден като цикъл от разкази, романът ни среща с бъдещия президент на независимото Баклужино, младия магьосник Глеб Портнягин, начинаещ в занаята, и неговия наставник, престарелия, но легендарен маг Ефрем Нехорошев.

Какво се случва, когато цинизмът на един обръгнал на всичко безпробуден пияница се сблъска с кипящия ентусиазъм на довчерашен затворник? Който смята, че нищо хубаво, ще остане повече от приятно изненадан.

Използвайки нашироко цялата палитра от похвати на хумористичното фентъзи, авторът ни въвежда в уникалния свят на отвъдното и Астрала. Ще срещнем невероятни топоними и фамилии (авторът се кълне, че всички те са истински), скрити цитати от класиката на научната фантастика и разкази с неочакван край.

Но Евгений Лукин не е самоцелен разказвач на истории, а става дума по-скоро за тъжната усмивка, с която майсторът наблюдава фееричния калейдоскоп на постсоциализма.

Авторът

Евгений Лукин е известен руски писател фантаст. Роден е на 5 март 1950 г. в Оренбург. Син на артисти, той често сменя местожителството, преди да се установи във Волгоград. Свободната мисъл на автора отрано му осигурява реклама: още първата му повест, публикувана в подлистник с продължения, е спряна от печат на средата през 1981 г. Лукин обича да цитира крилатата фраза на Достоевски, че няма нищо по-фантастично от самата действителност. И ни убеждава в това с всеки ред на своята проза, с всеки куплет на уж шегаджийските си песни.

Любопитен е фактът, че в продължение на двайсет години твори съвместно със съпругата си Любов Белоножкина. Литературният дует се изчерпва през 1993 г., оттогава Лукин пише сам и вече има в актива си над 30 книги, преведени на различни езици. Най-любими на читателите си остават сборниците с разкази от прочутия „Баклужински цикъл“, с който българските фенове на жанра ще имат удоволствието да се запознаят!