Групата „Металика“ са били наети за концерт на Антарктида от компания за безалкохолни напитки, писа „Гардиън“.

Макар самата група все още да не е обявила „мразовитата“ си метъл изява, новината се появи в един по-скоро екзотичен източник, какъвто е колумбийският сайт на напитката „Кока-Кола зиро“.

Компанията е започнала игра за феновете на напитката и групата в шест колумбийски града, като им дава възможност да спечелят билети за „уникалния концерт“ на „Металика“ в най-долната част на планетата.

Без да е посочена конкретна дата за концерта, става ясно, че участниците трябва да са свободни да пътуват между 2 и 15 декември.

През септември барабанистът на групата Ларс Улрих подметна, че нещо подобно е на път да се случи. „Нещо много интересно предстои през декември“, каза той пред калифорнийското радио The Bone, след което добави, че ако някой разбере какво е казал току-що, вероятно ще го заловят и ще го накарат да замълчи. Тогава обаче той повтори, че наистина нещо много вълнуващо предстои през последния месец на годината и всички в групата го очакват с нетърпение.

Ако концертът се състои, „Металика“ ще са първата голяма група, която ще свири на Антарктика, където музиката на живо е нещо като премия. Американската станция там на име „Макмърдо“ отдавна е домакин на вечери на „отворения микрофон“, а група на име Nunatak твърди, че е първата, правила рок концерт там още през 2007 г.. Четиричленната формация, състояща се от учени от Британския антарктически институт, който проучва околната среда, е свирила на „разпродаден“ концерт от 17 души.

През март 2008 г. групата Fall Out Boy бяха принудени да отменят обявения си концерт в Антарктида, след като лошото време не ги допусна до западния полуостров на континента. Анализаторите обвиниха глобалното затопляне за срива на ледения шелф „Уилкинс“ с площ 16 хил. кв. км. „Всъщност нашият подиум просто се срина“, казва тогава Пийт Уенц пред MTV.

Други интересни новини около „Металика“ отскоро са, че пред националния вестник на Абу Даби Улрих наскоро сподели, че бандата обмисля да продаде неизползваните си китарни рифове онлайн.