Статуята Малката русалка в Копенхаген празнува днес 100-годишнината си с тържества за деца и възрастни, илюстриращи универсалният чар на трогателната приказка на Ханс Кристиян Андерсен. Кацнала на скала във водата край крепостта във формата на звезда Кастелет близо до пристанището на града, малката бронзова статуя се превърна в датска икона редом с бирата Карлсберг, някога собственост на мъжа, финансирал създаването й.

Днес милиони деца познават Малката русалка от филма на „Дисни“ и рекламните продукти, свързани с него, но в оригиналната история липса щастливият край в анимацията. В датската сага русалката спасява принца в морето и се влюбва, отказвайки се от водния си живот, за да бъде с него на сушата. Но, за да превърне рибената си опашка в крака, тя трябва да се откаже от гласа си и безмълвно наблюдава как принцът й се жени за друга.
Потънала в скръб, тя се хвърля отново в океана и се превръща в пяна.

С уникалната си смесица от сатира, топлота и хумор, приказките на Андерсен революционизират детската литература. „Андерсен е пионер в създаването на интерес към приказките, които преди това са образователни, авторитарни и моралистични“, казва Пер-Олоф Матсон, преподавател във Факултета по литература и история на идеите в Стокхолмския университет.

Русалката продължава да привлича много туристи в датската столица. Изящната фигура със съкрушен поглед, открита преди един век на 23 август 1913 г., се превръща в символа на град Копенхаген точно както Айфеловата кула в Париж и Биг Бен в Лондон.

Историята на статуята започва през 1909 г., когато пивоварът Карл Якобсен от Карлсберг вижда балерината Елън Прайс да изпълнява Малката русалка в Копенхагенския кралски театър.
Якобсен, който е запален колекционер на картини, е толкова впечатлен от това, което видял, че поръчал на художника Едвард Ериксен да създаде статуя на русалката като подарък към града.
Оттогава историята на живота на русалката на сушата включва срещи с вандали и пътуване в чужбина.
През 1964 г. главата й е открадната и трябвало да бъде направена нова. Тя загубила ръката си през 1984 г. и за втори път била обезглавена през 1998 г., но този път злосторниците изглежда се разкаяли и върнали откраднатото анонимно.

Няколко пъти върху статията е изливана боя, бутана е във водата, а през 2004 г. дори и беше сложена бурка като протест срещу плановете за присъединяването на Турция към ЕС.  През 2006 г. в ръката й беше поставен вибратор по повод Международния ден на жената. Най-известната столетница в Дания видя света със собствените си очи през 2010 г., след като прекоси морета, за да бъде част от Датския павилион на Световното изложение в Шанхай. Докато статуята беше на път, китайският художник Ай Вейвей представи мултимедийна инсталация на обичайното й място в датската столица. Тържествата по повод 100-годишнината на Малката русалка продължиха през целия ден. При едно от тях 100 живи русалки плуваха във водата около нея, образувайки с телата си числото сто.