Когато говорят за разликата между политика и държавника, обикновено казват че политиците вършат работата, която е пред очите им, а държавниците мислят и планират живота на обществото за години напред. За това политиците остават с имената си в книгите по история, а държавниците в колективната памет на народа, който са управлявали.

Планирането на градската среда е особено наболял у нас проблем. Има толкова много проблеми, че изброяването им би било дълъг и отегчителен списък. Един от всички проблеми е и мястото, за изкуствата в града.

Като изключим „театралния километър“ на столичната улица Г.С. Раковски, която започва със сградата на Софийската опера и завършва с прословутия „книжен“ площад Славейков – в града няма обособено място за изкуство.

Има опити нещата да се регулират. Търговците на вехтории, които търгуват със спомени от социализма няколко пъти бяха местени, за да намерят своя временно-постоянен пристан между някои от най-известните сгради на града – храмовете Света София, св. Ал. Невски, Синодалната палата, а до тях са продавачите на икони и някакви картини – от копия на известни картини до ученически пейзажи за всеки хол или Мол.

Не отдавна Столична община пусна художници в старо трамвайно хале отвъд квартал Краса поляна, но то е забутано из индустриалната част на града, а изкуството се прави за да се види, а не за да си го имаш. Артистите имат нужда от своята публика.

Общината не се справя съвсем зле, „пазари“ за изкуство се правят периодично. Инициативата „София диша“ е похвална. Затваряш улица и артисти, деца, възрастни имат място. При това това се случва в центъра на град, при сто годишните сгради, тесните улици и градския паваж. По същия начин скоро и у нас може да се затварят централни улици, за да се прави истински фермерски пазар, каквато практика има в по-западната част на Европа.

Но това е временно решение и половинчато. Града наистина има нужда от място, което да бъде дадено, за префасониране от хората на изкуството. Те наистина знаят как.

Идеята

Проектът UnderGara предлага това място да бъде злополучния подлез на централната ж.п. гара в София.

След като през 90-те години на предишния век това бе мястото подобно на Женския пазар, приютило търговци на храни, напитки, пиратска музика и дрехи и дребни престъпници, бе ремонтирано по времето на кмета Софиянски, за да умре.

Мястото е наистина мъртво. Стотици грозни павилиони от алуминиева дограма са разположени в целия обширен подлез, известен и като ротонда. Мястото е истински лабиринт от празни павилиони, в който трудно може да откриеш стълбите към спирките на градския транспорт и входа на метро станция „Централна гара“.

На последната си сесия през юли Столичният общински съвет реши да даде зелена светлина на проекта UnderGara, за създаване на арт център в подлеза на Централна гара София.

В момента работна група обсъжда детайлите около ремонта, как да изглежда мястото и наема на прословутите грозни павилиони.

Надеждата е, че до средата на септември концепцията ще стане ясна, за да може столичният кмет Йорданка Фандъкова да внесе предложението в Столичния общински съвет до 30 септември. Целта е мястото да се превърне наистина във „входна врата“ и „визитна картичка“ на столицата.

До тук добре

Хората от UnderGara предлагат мястото да е постоянна сцена за изкуства, с изложбени пространства, ресторанти и кафета. Празните магазини да се напълнят с книги, читалня на открито, библиотека, книжарници, занаятчийски работилници и магазини за цветя. А безплатни тоалетни да спрат облекчаването на открито, е желанието на младежите, които са основатели на фондацията „Дома Арт“.

Обаче …

Самия подлез е истински лабиринт от еднакво изглеждащи стъклени павилиони – сини дограми, стъклени стени и мрак. Не случайно почти не се намериха желаещи да преместят бизнеса си на това място. Няма да е достатъчно просто да наемеш павилионче, да изчистиш стъклата и да продаваш там картини. Още по нелепа е идеята там да правиш изделия от дърво. В стъклен аквариум ли – не благодаря.

Опасявам се, че идеята колкото и да е добра може да се превърне в поредната инициатива, която да погълне огромни количества обществени средства с неясен резултат.

За сега е ясно, че нищо не е ясно

Колко ще струва новият опит за трансформацията все още не може да се каже. Общината вероятно ще участва в ремонта на празните магазини, надяват се от UnderGara. Плановете им са освежените търговски обекти да бъдат дадени на наематели на символични цени или срещу гратисен период.

Финалното решение все пак е в ръцете на столичния общински съвет, а той е по-малкия брат на българския парламент.

Но пък танто за кукуригу

Срещу подкрепата на общината UnderGara обещава да търси инвестиционно финансиране за сцена под звездите, архитекти и дизайнери за облагородяване на пространството, организиране на събития и популяризирането му сред хората на изкуството.

Зад сдружението UnderGara са основателите на фестивала „Дома Арт“, чиято мисия е да помага за развиването и популяризирането на утвърдени и млади артисти в чужбина и у нас. Тази година спирката беше Русия, а миналата Южна Корея.

Надявам се, че мястото ще оживее и артистите ще заменят бингото, проститутките, джебчиите и миризмата на занемарена тоалетна. Дано стане както трябва, а не както обикновено – по нашенски.