Композиторът Найден Андреев, популярен с множество естрадни шлагери през 70-те и 80-те години почина днес, 28 юли на 68 години след инфаркт, съобщи БНР, цитирайки семейството на композитора.

От 1972 до 1992 г. Андреев е отговорен и заместник главен редактор в редакция „Забавна музика“ на БНТ, след което през 1996-1997 г. е изпълнителен директор на телевизията.

В биографията му влиза и поста директор на Вариететно-сатиричния театър в Габровоа, а след 1997  г. е композитор на свободна практика. Член е и на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 година.

През 70-те и 80-те години се утвърждава като един от популярните автори на музика, създавайки песни, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци. Сред известните заглавия на негови композиции са песните „Устрем“, „Сигурно“ и „Свири щурче“. Андреев композира и музика за филми, телевизионни спектакли и мюзикъли.

На компактдиск са издадени детските му мюзикъли „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка“ и „Снежанка“. От 2002 година работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър „Вечните песни на България“.

Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина, като има отличия от форуми като „Златният Орфей“ и други в Братислава и Палма де Майорка. Песента „Устрем“ в изпълнение на Маргарита Хранова е отличена с първа награда в Сопот (Полша) и втора награда на „Шлагерфестивал“ в Дрезден, Германия през 1978 г.