Вече са ясни селектираните проекти за деветото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. И тази есен в събитието, между 20 и 21 септември, ще се включат широк диапазон културни проекти.

От традиционните музеи и галерии (ГХГ-Пловдив, РЕМ-Пловдив, РПНМ-Пловдив, РИМ-Пловдив, РАМ-Пловдив) през новите участници – клуб Мароко, читалище Алеко Константинов, студио Роканов до пространствата и алтернативните локации за изкуство като Кино Космос и други неочаквано оживени улични пространства. Очакват ни изложби, премиери, танц и пърформанс, литература, филмови прожекции, а за първи път – и присъствие на големи национални фестивали.

Новата платформа „Специални проекти“ бе учредена през май 2013 г. с ясни критерии за оценка и мотивацията да селектира оригинално съдържание, създадено специално за „Нощта”. Общо бяха одобрени 45 проекта – 19 са селектирани в програмата „Музеи и галерии“, 20 – „Култура и клуб“ и 6 – „Град и публични пространства“. Кандидатите бяха оценени тристранно от организаторите, а всички селектирани участници ще създадат специално събитие, адресирано към голямата аудитория на „Нощта”. Като традиционен партньор на „Нощта“ за пета поредна година, VIVACOM Фонд ще се погрижи за централната точка на събитието – атрактивен инфо пункт с безплатна Wi-Fi зона, където посетителите могат да научат всичко за събитието, да се сдобият с карта и програма и да използват интернета неограничено.

За първи път тази година в Пловдив ще бъдат представени фестивали и събития, които не са се случвали в града. Като съорганизатор, фондация „Америка за България“ ще представи на пловдивска територия селекция от най-добрите си събития: филмовият фестивал „So Independent“ ще се включи със специална кино програма, така също и музикалният „A to Jazz“, танцов на компанията „Derida Dance“ и „Alos“ и „Easy Art“. Списание „Едно” ще презентира два от своите фестивала – Sofia Design Week и Sofia Architecture Week.

Традиционно програмата на „Нощта” е изградена от три основни модула – Музеи и галерии (тази година тук са всички общински пловдивски музеи и частни галерии като Аспект, „Жорж Папазов”, Филипополис, Резонанс, „Ромфея”, А+ „Сариев” и „Пиронеса” и др.), Култура и клуб (участниците са алтернативни пространства за култура и изкуство, едно от ключовите театрални събития за „Нощта” ще бъде част от тази програма, представено от Драматичен театър – Пловдив, както и проекти на създателите на шоколад Гайо, Икономическата библиотека, Петното, Радио Пловдив, книжарница „Хеликон”,  аrtnewscafe и др.) и Град и публични пространства (отново  с фокус върху кино „Космос” и проектите Алтернативната карта на Пловдив, Сдружение +, Фонотека Електрика и др.).

За първи път тази година няколко културни института и посолства ще се включат в „Нощта” със собствена програма в партньорство с организаторите на събитието – представени от Британския съвет, Чешкият културен институт, Полският културен институт и Посолството на Австрия и Посолството на САЩ.

Всички почитатели на „Нощта” могат да получават интересна информация от традиционната медия – блогът на Нощта- www.night.bg/blog, представящ предварително артисти и проекти от предстоящото издание, за четвърта поредна година.