В Културен Център „Морско казино“ се състоя официалното откриване на изложбата „Бургаският залив – кръстопът на древни цивилизации и култури“. Експозицията по традиция ще бъде изложена до 30 август в зала „Александър Георгиев Коджакафалията“. Тази година изложбата е с вход свободен и включва предмети и находки, намерени в Бургаски регион.

В нея за първи път пред бургазлии и гостите на града са показани златни монети от епохата на Александър Македонски и баща му Филип II, монети от византийските императори Константин  ІV Погонат, Юстиниан ІІ и Никифор III Вотаниат, главата и китката от скулптура на римския император Септимий Север.

В изложбата са включени още и древни находки, датиращи от периода 5200-3800 г. пр.Хр., както и най-голямото съкровище на разплащателни средства – стрели и пари, намирано досега в света.

Организатор на събитието е Община Бургас със съдействието на Регионалния исторически музей и музеите в Карнобат, Созопол и Средец.

Изложбата „Бургаският залив – кръстопът на древни цивилизации и култури“ е в подкрепа на инициативата „Бургас – Европейска столица на културата 2019“ и в памет на дългогодишния директор на РИМ – Бургас Цоня Дражева.