Премиерният спектакъл „Борис Годунов“ ще открие VI – то поредно издание на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ – 2013. Началото на операта от Модест Мусоргски е на 3 юли от 21.00 часа на сцената на Летния театър в Морската градина.

В премиерата й ще вземе участие една от звездите на Болшой театър – артистът Вячеслав Почапский, който ще влезе в ролята на главното действащо лице в спектакъла Борис Годунов.

Борѝс Фьо̀дорович Годуно̀в е цар на Русия /1598 – 1605/, първият, който не е представител на династията Рюрикови. Той практически управлява страната и по времето на своя предшественик, Фьодор I. Въпреки някои външнополитически успехи, Борис Годунов оставя страната в нестабилно състояние, станало известно като Смутно време.

Животът на Борис Годунов става тема на едноименна драма от Александър Пушкин /1831/, въз основа на която Модест Мусоргски пише известната опера „Борис Годунов“ /1874/. Сергей Прокофиев също пише музика по нея /1936/.

Неуспелите да се снабдят с билет за утрешния спектакъл, ще имат възможност да запълнят този пропуск като си закупят ценната хартийка за II – та премиера на операта „Борис Годунов“ на 5 юли. Представлението ще се играе и трети път пред бургаска публика на 16 август.

Музикални празници „Емил Чакъров“ 2013 се организират от Община Бургас и Държавна опера – Бургас. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на град Бургас за Европейска столица на културата през 2019.