„Стаи и възли / Възли и стаи“ е не само заглавието на първата самостоятелна изложба на Даниела Георгиева в България, но и свързваща тема и постоянен мотив в артистичната й практика. Подредена е в пловдивската галерия „Сариев“ до 28 октомври. Куратор е Фридерике Шулер.

В работите си върху хартия, например, тя съчетава рисунки с изрезки от списания и други печатни медии, а инсталациите й са многопластови конструкции от текстил и пластмаса, свързани помежду си с връв, прежда или друг материал. Във фотографиите и филмите й се смесват реди-мейд образи и мотиви със специално режисирани сцени и хартиени и текстилни колажи.

Затова „възлите“ в творчестовто на Георгиева са от една страна буквално възли (най-често в инсталациите и текстилните работи), а от друга – начин да бъде описана техниката на напластяване на материали, както и често използвания в творчеството й колажен принцип.

В някои от по-новите си работи, Георгиева създава филигранни конструкции, напомнящи човешка коса, листа и подобни на птичи пера форми. Във формално отношение те служат като абстрактни елементи на композицията, но едновременно с това създават възможни посоки за асоциации.

В една от представените в изложбата работи, впечатляваща фотография на растението червен ревен е изрязана от списание и снабдена с хартиени пипала в пастелни цветове, чиято мрежеста повърхност напомня гъбен мицел. В друга от работите, изрезка, която при по-внимателно вглеждане се оказва тъмносиня жилетка, е заобиколена от снопове нарисувани на ръка линии в по-светли тонове. Между двете форми съществува напрежение, но едновременно с това работата напомня торс на фона на кичури човешка коса.

И двете творби проблематизират основите на човешкия и растителен живот и са в контраст с поразителната, привидно проста фотография и филмография на Георгиева, в които колажът играе не по-малка роля. „Стаите“ за прожекция от заглавието на изложбата са формален и тематичен контрапункт на работите върху хартия. Тук за основа на колажна интервенция служат архивни чернобели фотографии на интериори от 16 и 17 век. Използвайки фрагменти от предишни свои произведения (рисунки, текстил, колажи) и случайни материали, авторката рециклира различни периоди от артистичната си практика.

От друга страна, във филмите и фотографията си Георгиева създава и пресъздава „действителни“ образи. Колажната техника и наслагването, например, присъстват в чернобялата фотография на женски скут, върху който е сгънато парче ярко червен плат. На друга от фотографиите, която също използва поглед отвисоко, са изобразени вратовете и сведените глави на две коленичили момичета. Тук колажният принцип се проявява по-скоро в аранжирането на двете фигури на фон от сребристо фолио. Сцената е стоп-кадър от филма на Георгиева „St. Greta Weird War“, в който авторката сполучливо съчетава музиката на собствената си банда, St. Greta, с движещи се образи.

Заради погледа отвисоко и в двете фотографии фигурите изглеждат неочаквано дребни. Във втората е трудно е да се прецени дали това е жест на смирение, дали момичетата са обречени или не – отговорът на тези въпроси вероятно може да бъде открит във филма. Но и в двете работи присъства усещане за чупливост; вратът е уязвима част и при хората, и при животните; не случайно много животни носят малките си именно на врата.

Принципите на свързване и напластяване и виртуозната комбинация помежду им могат да бъдат открити в повечето работи на Даниела Георгиева. Основните теми в тях са човешкият и растителен живот, пречупен през индивидуалния артистичен поглед на авторката и осмислен от разсъжденията й върху движещите сили и крехкостта на природата.

 За Даниела Георгиева

Даниела Георгиева е родена през 1979 г. в Пловдив. Живее и работи в Дюселдорф, Германия. Завършва в Художествената академия в Дюселдорф, Германия, където става магистър при проф. А.Р. Пенк.
Награди: Nachwuchsfoerderung Kunststiftung NRW(2008) и Foerderpreis Bildende Kunst der Landeshauptstadt Duesseldorf 2009. Представянияи пърформанси: Kunstverein fuer die Rheinlande и Westfalen Duesseldorf, Kunsthalle Duesseldorf. Нейни работи са представени в частни колекции в Чикаго, Берлин и Дюселдорф.