В София има един скромен бюст паметник, на човек, който заедно с госпожа Тачър промени света, така че комунистите да останат пълновластни господари в страни като Северна Корея, които целия цивилизован свят отбягва, а туристите отиват да разглеждат страната, както отиват в терариум.

За по-малко от два месеца два пъти обругават паметника (а ние им търпим два грозни монумента в Борисовата градина, на хора които унижаваха народа ни 45 години много и продължават вече 27 с променлив успех).

Е, Роналд Рейгън не е идеален президент, нито идеален човек. Той е добър оратор и работи с екип от умни хора, които вдигат икономиката на крака и правят САЩ наистина страхотна страна (не е бил като оранжевия човек, който е сега на власт там), а между другото помага на комунизма да рухне в Европа. За това му благодаря сърдечно, макар че вече не е жив.

Има едно негово изказване, което много ценя: „Кого наричате комунист? Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин„.

Впрочем Джордж Оруел е бил запален социалист, който се е бил на страната на социалистите в Испания, но е общувал и с другарите интернационалисти посетили СССР, а и със самите бойци от СССР и е научил много за рая, който готвят на всички. След като се прибира в Англия пише „Фермата на животните“ и „1984“. Имаше защо да са забранени у нас – всяка прилика с режима на социалистите – комунисти у нас не е случайна.

Чел съм няколко пъти „1984“ и всеки път ме потиска, но това е много важна книга, един все още актуален вик – „комунизма не е шега и утопия, а лъжа за наивници“.

Другарите могат да заливат паметника на Рейгън, както можеха да забраняват книги като „1984“, да заглушават радио станции и телевизии, но не им стигна времето и възможностите да ни наложат своя „рай“.

И да повторим: „Кого наричате комунист? Е, това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин„.

Не става с боя другари, както не ставаше и с лозунги, когато хората са гладни, пътищата разбити, телевизорите с връзки, за кола се чака 20 години, преди да започнеш учебната година отиваш да тренираш за манифестацията за 9 септември, а доброволния труд в ленинските съботници е задължителен. Хората може и да са разбрали Маркс и Ленин, за това да се съпротивляваха пасивно.