Периодично сменяме избрания клип в дясната част на сайта ни. В контекста на един разговор днес, а и заради предстоящия концерт на Роджър Уотърс, решихме да сложим за избран клип една от емблематичните песни на Пинк Флойд – Пари (Monеy).

Така се случи, че друг разговор (а и албума избран за спорна работа) ни накара да сменим клипа на деня и да разкажем за новия ни избор.

Песента „Wheel of Time“ на Blind Guardian от албума от 2010 година „At the Edge of Time“ е разказ за живота и съдбата на Ранд Ал Тор – главния герой в поредицата „Колелото на времето“ на Робърт Джордан.

„Колелото…“ е една от най-популярните фентъзи поредици, като всяка от книгите бързо се превръща в бестселър и са разпродадени в над 40 милиона копия. Последната четиринадесета част, „Спомен за светлина“, излезе на световния пазар в началото на януари тази година (в България – през месец май от ИК „Бард“), а освен това към поредицата има и две прелюдии към основната история. Случайност или не, една от главите в нея носи името „At the Edge of Time“.

Накратко за сюжета

Колелото на времетоИсторията се развива в един свят, където Колелото на времето тъче Великата шарка на вековете и вплита в нея човешките съдби. Всяка спица от него представлява век, който идва и си отива, за да се върне след време отново, малко различен, но все пак същия. Колелото е задвижвано от Единствената сила – магическа сила, която може да бъде овладявана от хората, като мъжете и жените владеят двете й различни половини – сайдин и сайдар.

wot2Три хиляди години преди действията в книгите  Айез Седай – хората, владеещи Силата, се изправят в битка срещу Тъмния, Господарят на злото и го оковават в неговия затвор. Точно в момента, преди да бъде затворен обаче, Тъмният покварява мъжката половина на Силата и заради това всеки мъж, който я владее е обречен да полудее. Последвалата масова лудост води до почти пълното разрушение на света, и оцелелите жени Айез Седай започват да преследват всеки мъж, за когото се разбере, че може да борави със сайдин. Точно преди разрушението остава и пророчество, в което се говори, че Тъмният ще се освободи един ден и срещу него ще се изправи Прероденият Дракон – човекът, който го побеждава преди покварата.

wot1Основната история започва далече в Мъгливите планини, където група младежи – Ранд, Мат, Перин, Егвийн и Нинив, се подготвят за местния селски празник. Тази година, обаче, в Емондово поле (селото) пристигат странни гости, които ще променят живота на младежите завинаги. Принудени да заминат, те се впускат в невероятни пътешествия из целия познат свят, където се сблъскват с всевъзможни фантастични приключения. Малко по малко характерите им израстват, съдбите им ги насочват по неочаквани пътеки и всеки от тях започва да открива неподозирани възможности, от които ще зависи съдбата на света. В същото време силите на Тъмния се множат и пипалата им са плъзнали на всякъде и правят всичко възможно да премахнат младежите и растящата им мощ, за да подготвят завръщането на господаря си.

За Автора

Робърт ДжорданРобърт Джордан е роден през 1948 година в Чарлстън, Южна Каролина. Научава се да чете на четири години, а на пет вече чете Марк Твен и Жул Верн. Дипломира се в Цитаделата, военен колеж в Южна Каролина със специалност физика. Служил е във Виетнам и има бойни отличия: „Летящ кръст“, бронзова звезда със знака „Виктория“ и два Виетнамски кръста за храброст. Започва да пише от 1977 година и възнамерява да не престава, докато не заковат капака на ковчега му.

Робърт Джордан почива на 16 септември 2007 г. след тежко боледуване.

Джордан многократно е заявявал, че работи върху дванадесетата книга, имаща работно заглавие Спомен за Светлина. Неведнъж, включително и на конгреса ComicCon 2006, споменава, че книгата трябвало да е с около 1500 страници. Преди смъртта си Джордан планира да напише две по-къси новели, енциклопедия и три други новели.

След смъртта на Джордан на 16 септември 2007 г., финализирането на поредицата е поставено под въпрос. На 7 декември 2007 г. издателят Tor Books обявява, че фентъзи-писателят Брандън Сандерсън (Brandon Sanderson) ще довърши „Спомен за Светлина“ по работните бележки на Джордан, а историята е разделена на три отделни книги – „Буря се надига“, „Среднощни кули“ и „Спомен за светлина“.

(по Уикипедия)

За Blind Guardian

Blind GuardianBlind Guardian е немска хеви метъл група, създадена през 80-те години. Известни са с произведенията си по фентъзи произведения, легенди и епоси. Издават песни за легендите за крал Артур и Светия Граал, за кръстоносните походи, за битката при Троя, а за „Силмарилион“ на Дж. Р. Р. Толкин отделят цял албум – „Nightfall in the Middle Earth“. Guardian са идвали три пъти до сега в България – през 2007 г. в София, през 2009 г. на „Каварна Рок Фест“ и още веднъж в София през 2011 г. Издали са 9 студийни албума и множество сингли, концерти и сборни компилации.

За песента

Издадена през 2010 година в албума „At the Edge of Time“, тази песен е възможно най-добрата комбинация между музикалното и литературното изкуство, която някога сме си представяли. За всеки чел книгите веднага става ясен всеки елемент от нея – присъстватщите ориенталските елементи, промяната в мелодията при различни части от текста, епичната симфонична партия и хора в края, който кара косите да настръхват когато го свържеш с епичния край на историята (а и на всяка една от книгите).

А клипът, който искаме да ви представим, добавя по перфектен начин и трето изкуство в цялата картинка – илюстрации от кориците и фенски рисунки на героите. Нашият съвет е да си пуснете видеото на цял екран, да се потопите в епичната атмосфера и ако чутото и видяното ви хареса – бегом до първата книжарница, Светлината да ви огрее! 🙂

(в съавторство със Симеон Германлиев)