Българският актьор Захари Бахаров ще играе във филма The Monuments Men за Втората световна война, режисиран, продуциран и с участието на Джордж Клуни. Това става ясно от страницата на филма и неговия актьорския състав в световната филмова база imdb.com.

Пред „Дневник“ Бахаров потвърди участието си, но отказа да коментира повече около филма и ролята си, тъй като се намира „в договорни отношения“ и няма право да издава каквата и да е информация за него.

Той допълни, че повече за филма ще се появи на есен, а „сега ме няма“. Името на героя му, както се вижда и от сайта, е командир Илия.

Във „Фейсбук“ страницата на фестивала за независимо кино So Independent публикуваха също кратък анонс с новината, в който се казва, че Клуни е поканил Бахаров. Пред „Дневник“ обаче Бахаров прие това с усмивка и каза: „Е, какво значи да ме е поканил – със сигурност не е защото е гледал „Под прикритие“ или нещо такова.“

Звездата от българския криминален сериал, както и от редица български игрални филма ще си партнира с все големи холивудски звезди.

Лентата The Monument Men, която е адаптация по книгата със същото заглавия на Робърт М. Едсел, има впечатляващ актьорски състав, включващ освен Джордж Клуни, още Мат Деймън, Кейт Бланшет, Джон Гудман, Бил Мъри, Боб Балабан и французина Жан Дюжарден в главните роли.

Според оскъдната информация филмът разказва за група историци и музейни куратори, които се съюзяват и са принудени заедно да се надпреварват с времето, за да спасят известни творби и произведения на изкуството, откраднато от нацистите, преди Хитлер да ги унищожи. Освен самият Клуни и автора Едсел, по сценария работи и Грант Хеслов.

Очаква се лентата, която е снимана в Германия и вече е в постпродукция, да тръгне по кината в САЩ на 18 декември.