Месецът на норвежкото кино в София започва от днес, а инициативата ще представя филми всяка събота сутрин до края на юли в Столичната библиотека, съобщиха организаторите от Нордската читалня на библиотеката и посолството на Норвегия.

Първият филм, който ще се прожектира, е документалният „Нос Нуркап“, разказващ за най-северната точка на Норвегия и съответно на Европа. Той може да бъде гледан днес от 11 ч. в Руския център на Столична библиотека.

Следващата събота събитието продължава с драмата на Сара Юнсен „Да захапеш кокала“, разказваща за брат и сестра, осиновени от две отделни норвежки семейства – едно богато и едно бедно. В хода на историята се проследяват отношенията на няколко интернационални двойки, които живеят в Осло. На 27 юли програмата закрива с историческата драма „Бунтът в Каутокейно“ на Нилс Гауп, а сюжетът акцентира върху урбанизацията в Северна Скандинавия и финансовите трудности на местното население.

„Бунтът в Коутокейно“ и „Да захапеш кокала“ ще бъдат прожектирани с български субтитри, а „Нос Нуркап“ с руски. И трите филми са издадени в периода 2008-2009.