14 септември, 19.30 часа, Драматичен театър, Камерна зала

Театрална къща Прага

ДРУГАТА СМЪРТ НА ЖАНА Д’АРК
от  Стефан Цанев

Превод: Светлана Лазарова
Режисьор: Светлана Лазарова
Сценография: Якуб Винкларж
Музика: Матей Вашичек
Костюми: Йозефина Гараиова, Нина Клестилова
Художник: Яна Ишова

Участват: Вилма Цибулкова, Ладислав Мърквичка, Станислав Лехки

Легендата за Жана Д’Арк е представена не като исторически епос, а като сатира на нашето време и човешките взаимоотношения. Уличната актриса Жанет е наета от инквизицията да изиграе на ешафода Жана Д’Арк, да бъде помилвана и така девата от Домреми да не се превърне в светица. Младата Жанет обаче отказва да предаде Жана Д’Арк и запазва достойнството на цяла една нация.

“Другата смърт на Жана д’Арк” е една от най-поставяните пиеси на Стефан Цанев. Играе се в Париж, Монреал, Атина, Бордо, Санкт Петербург, Истанбул. В Пловдив на фестивала “Сцена на кръстопът” гостува спектакълът на Театрална къща Прага. Представлението е реализирано с помощта на Българския културен институт. Премиерата е на сцената на театъра на Хорни Почернице.

Чешкият превод на пиесата е подготвен преди седемнайсет години от Светлана Лазарова, но остава „в чекмедже“, в очакване на своите бъдещи зрители. Известната чешка актриса Вилма Цибулкова (носител на награда за най-добра женска роля от 32-я Московски международен фестива за филма “Като земен рай”)  не се поколебава да приеме главната роля, след като прочита текста на пиесата, а режисьорката признава, че предизвикателството да стъпи на театралната сцена е нейна стара мечта.

В постановката, заедно с Вилма Цибулкова, играха опитният актьор Ладислав Мърквичка (в ролята на Бога), с дългогодишен стаж в Театъра на забрадли (1977-1990) и Националния театър (от 1991), и киноактьорът Станислав Лехки (в ролята на Палача), който има заснети няколко игрални филма.

ДРУГАТА СМЪРТ НА ЖАНА Д’АРК от  Стефан Цанев ДРУГАТА СМЪРТ НА ЖАНА Д’АРК от  Стефан Цанев ДРУГАТА СМЪРТ НА ЖАНА Д’АРК от  Стефан Цанев