Кабинетът, в който Пейо Яворов е работел най-напред като драматург, а после като артистичен секретар в Народния театър „Иван Вазов”, бе едно от нещата, които показа на зрителите актьорът Дарин Ангелов. Най-желаният ерген в арт средите бе едно от лицата на инициативата Нощта на театрите, която се проведе вчера в столичните храмове на Мелпомена.

Младият мъж с охота прие да е екскурзовод на фенове, сред които и репортер на „Монитор”, из тайните на най-достолепния софийски театър. „Тук всяка прашинка е история. На стената се вижда и последният портрет на Яворов. На него той вече е сляп. Рисуван е от Цено Тодоров”, обясни на зрителите Ангелов.
Млади и стари затрупаха актьора с въпроси за това как се избира кой с кого да бъде в една гримьорна, често ли им се карат режисьорите, ако закъснеят за репетиция, колко е най-дългото време, което са прекарвали на сцена.

„Звездата от „Стъклен дом” разказа на гостите и за „прослушката”. Това е система за аудиокомуникация,
с която е свързан целият театър. С две думи всеки навсякъде чува какво става на и около сцената. И оттам чуват околните. Така, ако някой е в гримьорната и се е улисал в ровене из интернет, спокойно може да бъде повикан с този механизъм от режисьора.

С особен интерес посетителите разгледаха реквизитите. По-младите дами се впечатлиха от черепа, използван в постановката „Хамлет” и от чадърчето, с което се появява в „Пигмалион” Биляна Петринска. По едно време Дарин почти прегърна един от телевизорите на третия етаж, за да покаже върху екрана му на гостите си коя част от мястото за спектакъла се нарича аванссцена.