Днес от 19:00 в Баня „Старинна“ ще бъде открита „Седмица на съвременното изкуство“, която, въпреки името си, ще продължи повече от месец – до 6 октомври. Проектът е на Сдружение „Изкуство днес“ в партньорство с Община Пловдив и Гьоте институт България и е част от пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата 2019.

Изложбата е под мотото „Смущения в структурите“ и ще представи десет художници от България и чужбина, които чрез творбите си ще акцентират върху различни аспекти на предложената концепция.

Ще бъдат разгледани някои силно наболели теми днес, както в страната ни, така и в цялото световно общество – взаимоотношенията между индивидите и институциите в едно общество, хаосът и корупцията, както и обратната реакция – капсулиране и противопоставяне на външни елементи.

Важна роля играе и мястото, на което ще се проведе събитието. Като елемент от изчезнала обществена система, интегриран в нова среда, старинната турска баня е сама по себе си структура – отворена за намеси, но и поставяща редица ограничения.

Участници в събитието са художници от различни страни. Посетителите на събитието ще се насладят на творбите на Йоханес Артинян (България),  Василена Ганковска, Николай Ангелов (България-Австрия), Ахмет Огют (Турция), Иза Розенбергер (Австрия), Джун Янг (Китай-Австрия), Тило Шулц, Оливер Косак, Щефан Фишер и Керстин Флаке (Германия) .

Кураторът на „Смущения в структурите“ е Илина Коралова.

По материали от Сдружение „Изкуство Днес“, MediaCaffe, Darik News