Ароматът на шоколад ни провокира да купуването на любовни романи и кулинарни книги – увеличава интереса към тях 3,48 пъти, а продажбите – близо 6 пъти. До този извод достигнаха учени от Антверпен, градът в който се произвежда прочутият белгийски шоколад, съобщи в. „Гардиън“, цитирани от БТА.

Според резултатите от 10-дневно изследване с участието на 201 души, когато в търговски обект ухае на шоколад, посетителите са готови да купят 5,93 пъти по-често книги от обичайното.

Антверпенските учени са установили още, че ако в книжарницата се носи уханието на шоколад, хората влизат с по-голямо желание и с охота се разхождат из рафтовете.

Второ – избират книги с определена насоченост – на първо място романтични и кулинарни издания. Ако обаче човек влезе, за да си купи определено издание, мирисът на шоколад му действа отрицателно.

Освен това ароматът не влияе на продажбите на комикси, книги за градинарство, по икономика, мениджмънт и право. Приятното ухание повишава интереса само с 1,2 пъти.

Белгийските учени планират да продължат изследванията си за влиянието на ароматите върху поведението на потребителите.  Изследвания, свързани с шоколада, се правят редовно. Според едно от тях шоколадът повишава настроението, влияе добре на мозъчната дейност и т.н.