Третата ежегодна Оперна Академия на „Варна Интернешънъл“ ще представи „Сватбата на Фигаро“ на 12 юли на Античния театър -Пловдив. В него ще ни демонстрират таланта си участниците в Академията, подпомагани от техните преподаватели. 

Драматичното сопрано Сюзан Невс,призната на сцени като„Метрополитен опера“, „Опера Бастий“ – Париж, „Дойче опера“ – Берлин или „Гран театро лицео“ – Барселона и др., ще изпълни ролята на графиня Розина.

Невс е спечелила изключителна известност като сопрано от първа величина за творби на Верди.Репертоарът и е необичайно широк и включва Абигайл в „Набуко“, лейди Макбет в „Макбет“, Одабела в „Атила“, Елвира в „Ернани“, Леонора в „Трубадур“ и „Силата на съдбата“, Елизабет дьо Валоа в „Дон Карлос“, водещата роля в „Аида“ и Алис Форд във „Фалстаф“. Кариерата й е специално свързана с ролята на Абигайл, която е изпълнявала на сцени по целия свят, включително и в нова постановка от 2000 г. в „Дойче опера“ под диригентството на Марчело Виоти, на две представления в „Опера Бастий“ – Париж, в Монреал, Сантяго, Парма, Генуа, Лиеж, Мюнхен, Каляри, Билбао, на „Арена ди Верона“, Болоня, Монте Карло (където също е пяла и Аида) и на фестивалите на открито в Ним и Хорежи д’Оранж, „Метрополитен опера“ и „Щаатс опера“ – Виена. Също така Невс получава висока оценка за главната си роля в операта „Норма“ на Белини, която е изпълнявала в Барселона, Тулон, Мадрид, „Щаатсопера“ – Берлин и в Монпелие, Франция.

Дейвид Темпълтън ще се превъплати в ролята на граф Алмавива.Той е изпълнявал главни роли в редица оперни театри в САЩ, като оперите на Невада, Кълъмбъс, Толедо, Хавай, Сарасота, Гранд опера на Кънектикът, оперите на Фресно, Пиемонт, Мобайл и Илинойс, както и на международни сцени в Канада и Пуерто Рико. За международните му изяви списание „Опера“ пише: „баритонът Дейвид Темпълтън притежава силен глас и убедително, авторитетно излъчване.“ Списание „Das Opernglas“ допълва: Истинска наслада ни достави Дейвид Темпълтън, който впечатли тази вечер с прекрасно балансирания си баритон.“

Сред другите членове на трупата се нарежда Хуан Хосе Наваро Вадис- (Фигаро), който дебютира през 1996 г. като Бонцо в „Мадам Бътерфлай“ в „Театро принсипал де Махон“ – Менорка, както и в „Театро принсипал“ – Валенсия. Успехът му води до ангажименти в Испания и Италия.

Винсънт Дейвис -(Базилио) дебютира в операта „Театер ам Гьотерплац“ – Бремен, Германия, като Робинс в „Порги и Бес“.Тази роля той изпълни наскоро в спектакъл, посветен на 50 годишнината на операта на Дейтон. Имал е изпълнения с „Алте опера“ – Франкфурт, Германия, изнасял е редица рецитали и концерти из цяла Италия с интерпретации на Ферандо от „Така правят всички“ и Алфредо от „Травиата“.А скоро ще го видим и като Белмонте в операта на Моцарт „Отвличане от сарая“ в Консума, Италия.

Канди Смит- (Марчелина) е гастролирала в САЩ, Германия, Австрия и Люксембург. Специализира се в комични роли от лирични произведения като Шарлота във „Фантомът“ на Копит/Йестоун.

Нортън Кристсън- (Курцио) се изявява често като солист в югоизточната част на САЩ. Напоследък е изпълнявал тенорното соло в „Реквием“ на Моцарт и в „Кармина Бурана“ на Карл Орф.

Ръсел Франкс- (Антонио) е пял на много места в САЩ и в някои европейски страни, сред които Англия, Франция Швейцария. Изпълнявал е роли в редица оперни театри, включително опера „Риюнти“, Гранд опера – Флорида, Фестивала на изкуствата – Флорида, Трупата за лирична опера на Флорида, оперния театър Питсбърг, опера „Трежър коуст“, музикален театър „Сийсайд“ и много други. Умел професионален режисьор, Франкс е режисирал свое представление на „Сватбата на Фигаро“, а освен това бе ангажиран от „Варна Интернешънъл“ да режисира представленията й „Сестра Анжелика“ и „Джани Скики“,през 2012г.

Трупата включва още младите артисти Джесика Ваиз в ролята на Сузана, Елизабет Джоунс като Керубино, Мартин Фелдман като Бартоло и Кристен Павлич като Барбарина.