В галерия “Ларго” във Варна е подредена изложба на пловдивския художник Валери Ценов. Авторът се представя за пети път със самостоятелна експозиция в “Ларго”, а „Посоки“ можем да видим до 18 септември. 

Освен картини от добре познатите поредици „Антични морета”, „Свободни пространства”, „Антични мотиви”, ще видим за първи път картини от най-новия тематичен цикъл на Валери – „Тайните градини”. За любимата си варненска публика Ценов отново е подготвил десетина прекрасни морски сюжета, не по-малко са вълнуващите женски образи, посветени на богини, които ще открием в платната „Тера”, „Диана”, „Деметра”. За почитателите на родопските сюжети пловдивчанинът е донесъл три пейзажа, събрали в себе си цялата красота и светлина на любимата българска планина.

 

Ето какво отговори художникът на нашите въпроси:

– Приемате ли за вярно, че сте повлиян от Златю Бояджиев?

– Общото между мен и Златю Бояджиев е това, че той живя в този град, в който и аз живея.

– А икономическата среда има ли влияние върху творчеството ви? 

-По отношение на духа не, по отношение на материализирането на идеите – икономическата обстановка в момента забавя творческия процес и създава известни трудности при неговата реализация. Но това няма никакво значение за духа, тъй като той е неподвластен на никакви икономически кризи. Всичко друго са мрънкане и оправдания.

– Вашите картини са измамно пасторални, но искрено слънчеви като настроение – това умишлено търсен ефект ли е, или отразяват вашия вътрешен свят?

– Моите картини са искрено пасторални и искрено слънчеви. Те са красиви спомени и същевременно едно послание към младото поколение в днешния ден. Настроенията в обществото влияят на всеки член на обществото, но и всеки член на обществото влияе на цялото общество. Всеки има отговорност към него. Считам за свой дълг към обществото и свой скромен принос да внасям повече хармония и дух чрез моите картини в него.

 

За Валери Ценов

Роден е на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в НХА от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има 48 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ, Люксембург и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.