По повод 128-та годишнина от Съединението на България на 6 септември 2013г. в Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „Българското Съединение в изкуството”.

„Изкуството е показалец за духовните черти и нужди на един народ, за неговата духовна потребност, идеал и задачи по пътя на духовното развитие.”

Николай Райнов

Събитията от есента на 1885 г. и техните герои намират отражение в произведенията на българското графично, живописно и декоративно изкуство, на литературното и драматургично творчество, а военните победи звучат във войнишките песни и маршове. Съединението става тема в произведенията на големите ни художници и писатели – Георги Данчов, Николай Павлович, Иван Вазов. Самите те – участници и наблюдатели на събитията, подтиквани от родолюбива вътрешна потребност, ни оставят забележителни образци от портрети, алегории и образи.

„Пловдивската революция” от 6 септември 1885 г. събира и споява националната енергия. Седем години след Освобождението българите забравят партийните ежби, не се плашат от гнева на освободителката, отхвърлят диктата на Великите сили и защитават с кръвта си делото на Съединението. То пробужда могъщата сила на патриотизма и се превръща в неизчерпаем източник на вдъхновение за българския обществен живот.

Веднага след 6 септември на първите страници на водещите европейски издания отново се появяват български сюжети. Журналисти и графични кореспонденти публикуват своите репортажи, коментари, скици и рисунки за събитието. Поместват се изгледи от Пловдив – театърът на българските събития, както и лицата на авторите и актьорите на румелийската революция.

На 2 ноември сръбският крал Милан обявява война на България. Художниците изпращат своите скици директно от фронта до Лондон, Париж, Берлин, Москва и само за няколко месеца в европейските вестници са публикувани няколкостотин гравюри от събитията Най-активен е полският художник Антони Пйотровски, чиито творби влизат в илюстрованите издания на ”Графикс”, „Илюстрасион” и „Всемирная илюстрация”.

Изложбата се посвещава на творците, които със слово и четка възкресяват за поколенията българското Съединение.

Експозицията включва оригинални литографски портрети на княз Александър I, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, рисувани от Георги Данчов. Показани са двете картини на Николай Павлович с обща идейна образност – „Съединение на България” – първите художествени алегории, посветени на Съединението на България. Изложени са свидетелства на Николай Павлович от академиите във Виена и Мюнхен, негови паспорти, бележки от дневник, воден по време на Сръбско-българската война. Посетителите ще видят първите издания на произведенията „Нова земя” и „Сливница” на Иван Вазов, както и гравюри и рисунки от Антони Пйотровски. За първи път пред българска публика ще бъде показано копие на автопортрет на полския художник, любезно предоставено ни от Полски институт.

Изложбата е реализирана с любезното съдействие на Национален музей на българското изобразително изкуство, Национален литературен музей, Полски институт, Регионален исторически музей – Варна, Градска художествена галерия, Регионална народна библиотека „Иван Вазов”, Регионален държавен архив – Пловдив, които предоставиха оригинални творби и експонати от своите фондове. Експозицията ще бъде открита от 19:45 часа в зала „Съединение” на площад „Съединение” № 1. „Българското Съединение в изкуството” ще остане подредена до месец март 2014 г.