„Z-та световна война” няма нищо общо с типичните зомби филми, а набляга повече на психологизма и последиците от една изправена пред унищожение цивилизация. Все пак, за да се оправдае огромният бюджет и да се обостри апетитът на публиката, са включени мащабни апокалиптични сцени с пълчища зомбита, пожари и опустошени градове. За да спази съвременните киноизисквания, филмът с бюджет $170 млн. е подобаващо зрелищен. За радост на по-претенциозните зрители той е и изненадващо смислен за жанра.

Историята се върти около Гери Лейн (Брад Пит), който е бивш служител на ООН. На него му е писнало да оправя проблемите на човечеството и е решил да се посвети на създаването на хармония в собствения си дом. Плановете му претърпяват пълен крах, когато една сутрин той и семейството му са принудени да търсят убежище, тъй като значителна част от човечеството е поразена от страшен вирус. Само за 12 секунди заразата превръща жертвата в зомби.

На помощ на търсещите спасение бегълци се притичва бившият шеф на Лейн в ООН. Заместник главният секретар качва семейството на Гери на военен кораб. Сделката обаче е срещу сигурността на родата му ­ Лейн да приеме опасна околосветска мисия в търсене на причините за появата на опустошителния вирус. В противен случай пандемията заплашва да унищожи човечеството.

Преди няколко месеца режисьорът на „Z-та световна война” Марк Форстър съобщи, че той и студиото Paramount гледат на филма като на трилогия. Сега, седмица след дебютния си уикенд в Щатите, апокалиптичната зомби лента вече има в актива си $112 млн. приходи, което я превръща в най-касовата премиера с участието на Брад Пит. Вече е ясно – продължения ще има, увери вицепрезидентът на Paramount Роб Мур.

„Детството” на „Z-та световна война” не предвещаваше подобен успех. Екранизацията по едноименния роман на Макс Брукс премина през много перипетии и в един момент прогнозите бяха, че няма да стигне до киносалоните. „Z-та световна война” обаче се превърна в изключително успешен проект най-вече заради усилията и упоритостта на Брад Пит, който освен актьор в главната роля е и продуцент.