Ансамбли от 9 страни идват в Пловдив за 19-тия международен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 29-ти юли до 3-ти август. България ще бъде представена от танцьорите на ансамбъл „Тракия“, формация „Слав Бойкин“ – Раковски,  фолклорен клуб „Танец“ – София и танцов клуб „Кайлъка“ – Плевен.  Гостуващите състави са от Армения, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Словакия. За пръв път сред участниците ще има и танцьори от Индонезия и Венецуела.

Домакин на събитието е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Програмата ще започва всеки ден от 17.30 часа, традиционно с шествие на участниците по Главната улица. Представленията са всяка вечер от 20.00 часа на Античния театър. Входът за всички е безплатен. Изнесени концерти ще има в Раковски, Стамболийски и Хисар, като в тези градове празникът ще започва в 19.00 часа. Пълната програма на фестивала може да видите на адресhttp://www.eventsplovdiv.info/.

Бюджетът на събитието е 90 000 лв, като спрямо миналата година има увеличение с 10 хил. В тях се включват пътните разходи, нощувките и храната на участниците. Ансамблите няма да получат хонорари за присъствието си на фестивала.